Hoe het begon

HomeMatching is geen doorsnee bedrijf en daarom vinden we het erg leuk om je iets meer te laten zien wie we zijn, waar we vandaan komen en wat ons motief is.

Hoe het begon.
10 jaar geleden besloten Janienke en ik te gaan trouwen. We wisten het zeker, we gaan 100% voor elkaar! We moesten alleen nog wel eerst een woning vinden en dat was echt een behoorlijke uitdaging.

Een huis vinden, hóé dan?
Ik was net klaar met studeren, had nog geen vaste baan en Janienke verdiende net teveel waardoor we niet konden starten in een sociale huurwoning. Lang verhaal kort: we moesten 'out of the box' gaan denken.

Briefje in brievenbus
Ken je de term 'bakhuisje'? Een klein huisje die vaak aan of direct naast een boerderij staat. Je weet wel, waar vroeger 'Opoe' woonde. We dachten: als we nu een leuk persoonlijk briefje schrijven, met daarop een foto wie we zijn, wat we zoeken en wat we te besteden hebben. Als we die briefjes dan rondbrengen bij alle huizen en boerderijen in het gebied waar we onszelf wel zien wonen, wie weet heeft iemand wel een gouden tip!

Ons briefje!

10 reacties!
Zo gezegd, zo gedaan. Daar gingen we. We reden in een zaterdagochtend het hele gebied af en kregen uiteindelijk maar liefst 10 reacties! Hóé gaaf! Maar nu komt het, op een gegeven moment kwamen we bij een enorm groot huis. Maar dan ook echt formaatje XXXL. Janienke zei lachend 'Herman, als we dáár nou een briefje in de brievenbus doen, wie weet krijgen we dan wel een bak-villa!' Dus ze stapte bij de oprijlaan uit, liep naar de brievenbuszuil bij het hek en stopte ons briefje in de bus. In de verte bij de woning, liep een man met zijn hond die vriendelijk naar ons zwaaide. We zwaaide terug en reden weer een paar honderd meter verder naar het volgende huis.

Wat zegt hij nú?!
Toen we het briefje in de bus van het volgende huis deden, zagen we in de verte diezelfde man met zijn hond weer. Hij wenkte ons of we terug wilde komen. We reden terug en stopten bij zijn oprijlaan. Hij liep naar ons toe en zei: "Wat een súper leuk briefje! Ik heb misschien wel iets voor jullie, maar ik weet niet zeker of dat helemaal is wat jullie zoeken. Het is namelijk een nieuwbouw 2-onder-1 kap woning, het staat een paar km verderop". EH, WAT ZEGT HIJ?! We zeiden direct: maar meneer, heeft u gezien wat we te besteden hebben? Dat gaat toch nooit lukken? Weet je wat hij zei!? "Ach, ga maar eerst gewoon is kijken. Het ligt er helemaal aan wie jullie zijn. Hier is mijn nummer, als het wat is bellen jullie mij maar op (met een hele dikke knipoog ๐Ÿ˜‰)."

Brok in de keel
W
ij reden direct naar het adres wat we hadden gekregen. De woning was natuurlijk echt fántastisch! Zoveel meer dan wat we ooit hadden kunnen dromen. De woning was hagelnieuw! We belde het telefoonnummer wat we van hem hadden gekregen en zijn vrouw pakte op. Ze zegt:

'Hoi! Zijn jullie dat stel van het briefje?!'
'Ja, dat klopt!' zeiden we
'Oh, wat bijzonder. We hadden vanmorgen gebeden of de woning naar iemand mocht gaan die het echt nodig had en toen kwam jullie briefje door de brievenbus!'

Toen we dat hoorde gaf het echt een brok in onze keel. Janienke en ik zijn ook gelovig en we hadden ons zoekproces ook in gebed gebracht. We wilden ook dat proces samen met onze Hemelse Papa aangaan. Voor ons was het duidelijk. Dit was geen toeval!

Een nieuw huis, startbudget, een grote stapel boeken & cd's 
Dezelfde avond gingen we op bezoek bij meneer en mevrouw. Ik noem ze voor het gemak even Jan en Karin, want ik heb beloofd geen namen en rugnummers te noemen. Zo mooi, we hadden gelijk een klik met ze. Voor ons was het een avond die we echt nooit meer zullen vergeten. 

1. We mochten de woning (als we wilden) voor maar liefst 5 jaar huren, tegen een super schappelijk tarief.
2. We kregen budget om zelf een nieuwe keuken uit te zoeken
3. We kregen budget om de woning aan te kleden (verven, vloeren, etc.)
4. En tot slot kregen ook nog een grote stapel mooie boeken en muziek mee naar huis

Je zult begrijpen, die nacht hebben Janienke en ik geen oog dicht gedaan. We zaten boordevol adrenaline en waren onwijs dankbaar voor alles wat er die dag was gebeurd.

Onze bak-villa!

Twee jaar later
We woonden met enorm veel plezier in de prachtige 2-onder-1 kapper. Onze eerste zoon Boaz werd geboren, ik had inmiddels een vaste baan en we kregen mede daardoor de mogelijkheid om een eigen woning te kunnen kopen. We deelden deze wens met Jan (waar we inmiddels mee bevriend waren geraakt). Jan zou een nieuwe huurder gaan zoeken en daarna konden we op zoek naar onze eerste koopwoning. Een paar weken later was het rond, er was een nieuwe huurder gevonden en onze zoektocht kon beginnen!!! 

Ons eerste koophuis!
Niet veel later zagen we een (van de buitenkant) prachtige jaren 30 twee onder één kap woning in Nijkerk. We vroegen of Jan met ons mee wilde om de woning te bekijken. Hij had namelijk zelf veel vastgoed en wist waar je op moest letten. Er moest erg veel gebeuren, om het naar onze wens te maken maar ook Jan vond het een goede keuze om voor te gaan. Ons bod werd geaccepteerd en we hadden ons eerste koophuis! We hebben (samen met vrienden en familie) enorm veel geklust, met echt een fantastisch resultaat. Ons huis werd echt ons thuis.

Verbouwen of verhuizen?
Nadat we er twee jaar hadden gewoond, was de woningmarkt flink aangetrokken. Makelaars deden massaal briefjes door de brievenbus met ‘benieuwd wat je woning waard is? Laat gratis je woning waarderen’. We werden getriggerd, want we hadden flink geklust! Onze woning bleek in twee jaar tijd maar liefst €100.000 in waarde te zijn gestegen. We waren nog niet klaar met klussen. We wilden namelijk nog graag een schuur en een extra slaapkamer realiseren. Hiervoor moesten we natuurlijk de portemonnee gaan trekken. We hebben familie en vrienden in Veenendaal, het was er goedkoper dan in Nijkerk en daarom werd Veenendaal ook een plek waar we best zouden willen wonen. De vraag kwam op: wat gaan we doen? Verbouwen of ons huis goed verkopen en verhuizen naar Veenendaal? Als we onze woning goed konden verkopen en een woning in Veenendaal konden vinden die al een schuur en een extra slaapkamer had, dan hoefden we daar niet meer voor te sparen!

Ons gezin van links naar rechts: Sara, Janienke, Boaz, ik en onze kleine boef David.

Ons gezin van links naar rechts: Sara, Janienke, Boaz, ik en onze kleine boef David

Overspannen markt
We hadden dus geen haast, maar gingen wel rustig oriënteren. We struinden Funda af en als we een woning zagen die we interessant vonden, reageerden we. Echter bleken woningen vaak al verkocht te zijn, voor we überhaupt een bezichtiging hadden gedaan! Op een gegeven moment begon het te frustreren. Nee, we hadden geen haast maar we kregen ook echt geen kans om een move te kunnen maken.

HomeMatching geboren!
Toen schoot ineens het volgende door mijn hoofd: Wat zou er gebeuren als al die woningzoekers die nu mijn ‘concurrenten’ zijn, zouden aangeven waar ze nu wonen en ook bij welke condities hun huidige woning beschikbaar komt?’ Onder al die mensen die voor onze neus een woning weg kaapten lag een enorm verborgen aanbod met kansen! Hun woning zou namelijk beschikbaar komen, als ze een nieuwe woning zouden vinden of zodra andere condities juist zijn!


Kijkend naar onze situatie. Er stond nog geen bordje ‘TE KOOP’ in onze tuin en niemand (dan alleen onze directe vrienden en familie) wisten van onze plannen. Maar wellicht zat er op dat moment ook wel iemand in Veenendaal te wachten op een woning in Nijkerk als dat van ons, die maar niet op de markt kwam. Zo waren er zijn dui-zen-den die in dezelfde situatie zaten als wij! Wel willen verhuizen, maar nog niet je huis verkopen omdat niet alle condities juist zijn. Hoe tof zou het zijn als al die mensen niet alleen naar dat ene huis kijken wat nú te koop staat, maar ook met elkaar in contact konden komen! Wat een gigantische vijver met extra kansen zou dat zijn!

Investeerder gevonden!
Ik had (vond ikzelf) een super tof idee, maar wat nu? Ik had geen makelaars achtergrond en ook geen grote geldboom in de achtertuin. Wat ik wel had was enorm veel passie, een ondernemersmentaliteit en het bruiste van creativiteit. Ik schreef een mooi conceptueel plan en klom in de telefoon. Ik ging Jan bellen. Je weet wel, Jan waar we ons eerste huis van hadden gehuurd. Ik wist namelijk dat Jan veel vastgoed had en ik wilde weten wat hij van het idee vond. Ik zei:

“Jan, ik heb een idee waar ik enorm enthousiast over ben. Maar ik wil graag weten wat jij ervan vind. Wil je je eerlijke mening geven?”

Ik vertelde hem mijn hele plan en aan het eind van het lied vroeg ik “En? Wat vind je van het verhaal”?

“Wat een super goed idee Herman.” zei Jan. Ik was natuurlijk super enthousiast om te horen dat hij het ook een tof idee vond. Dus ik zei tegen hem: “Jan, als jij het ook zo’n tof idee vind. Hoe zou je het vinden om dit avontuur samen met mij aan te gaan?” “Herman, dat zou ik een enorme eer vinden.”

We spraken kort daarna af. In een notendop was dit de afdronk van ons gesprek:
โœ… Ik zou mijn vaste baan opzeggen en me 100% focussen op het opzetten van de onderneming
โœ… Jan zou financieel achter me staan en faciliteren in salaris, een kantoor en alles wat nodig was tijdens de opstartfase van de onderneming.

De rest is geschiedenis.

Geen ijscokraam
Wat hebben we enorm hard moeten vechten in de afgelopen jaren. Een platform als HomeMatching is niet hetzelfde als het runnen van een ijscokraam. Geloof me, een platform bouwen en het vervolgens laten functioneren op een manier dat iedereen happy kijkt is taai. Heel taai. Ik heb echt zóveel geleerd. Vooral wat niet werkt. Ik ben enorm vaak gevallen. Slapeloze nachten, soms de wanhoop nabij. Toch is het gelukt om elke keer weer op te staan, vlieguren te maken en daarbij te leren van fouten en weer door te gaan. Ik heb uiteindelijk twee investeerders die betrokken zijn bij HomeMatching. Ik heb echt enorm veel respect voor deze twee mannen. Door bergen en dalen zijn ze toch achter me blijven staan. Echt heel knap.

En hier sta ik vandaag. HomeMatching telt ruim 92.000 leden, gemiddeld komen er 200 nieuwe leden per dag bij. We hebben een prachtig partner netwerk van makelaars en hypotheekadviseurs die onze leden helpen bij het realiseren van hun woonwensen. Daarbij ben ik gezegend met een enorm waardevolle collega: Thom Ebbers. Écht een gouden kerel. Ik heb groot respect voor deze jongen. Door bergen en dalen heeft hij zich in de afgelopen jaren ingezet voor HomeMatching. Zonder hem had HomeMatching niet gestaan waar het nu staat. En zo zou ik heel veel mensen kunnen opnoemen die allemaal een hele belangrijke bijdrage hebben geleverd aan dit mooie avontuur. Persoonlijk ervaar dit alles als een grote zegen van mijn hemelse Papa. Ik ervaar dat Hij bij ons is.

Met veel enthousiasme en vertrouwen kijk ik uit naar de toekomst. Ja, er moet nog veel gebeuren. Ja, er kan nog heel veel beter. Maar we hebben het vertrouwen dat we dit, samen met Papa, alle betrokkenen en al onze leden stap-voor-stap voor stap kunnen fixen ๐Ÿš€. En loopt uiteindelijk de weg toch anders dan dat we nu denken? Het is goed ๐Ÿงก.