Wat is een voorlopig koopcontract?

Laatst bijgewerkt op dinsdag 31 januari 2023 om 10:43 - 2 minuten leestijd


Wanneer je een woning koopt, ga je een 'voorlopig koopcontract' tekenen. Wat betekend een 'voorlopig koopcontract' precies en wat maakt het 'voorlopig'? We leggen het voor je uit.

Misschien is er bij jou nog helemaal geen sprake van een voorlopig koopcontract, maar ben je al wel op zoek naar een huis of wil je op termijn een huis kopen. Tip: op HomeMatching leggen 100.000+ mensen die (op termijn) willen verhuizen alvast contact met elkaar. Op die manier hebben ze toegang tot (toekomstig) aanbod en unieke woonkansen. Misschien is het ook wat voor jou.

Wat is een voorlopig koopcontract?

Een voorlopig koopcontract is een contract wat je tekent bij de koop van je nieuwe woning. Logisch natuurlijk. Maar wat wordt er dan precies bedoelt met het woordje voorlopig? Eigenlijk is het woordje 'voorlopig' een beetje verwarrend omdat je wel degelijk een koopcontract tekent en dit contract vervolgens ook bindend is. Onder bepaalde voorwaarden kun je nog onder de verplichtingen van het koopcontract uit komen.

Wat maak het koopcontract 'voorlopig'?

Nadat je het voorlopige koopcontract tekent heb je drie dagen bedenktijd. Binnen deze termijn kun je als koper zonder opgaaf van reden afzien van de koop. Een mooie bescherming voor jou als koper.

 • Goed om te weten: de bedenktijd gaat om 0:00 uur in, nadat jij als koper de getekende overeenkomst hebt ontvangen. Hier moeten zowel de handtekeningen van jou als koper als van de verkoper op staan.
 • Overigens moeten de drie dagen bedenktijd minimaal twee werkdagen zijn. Loopt de bedenktermijn bijvoorbeeld af in het weekend of op een feestdag? Dan wordt de termijn met een dag verlengd.

Maar hoe zit het dan met de ontbindende voorwaarden?

De eventuele ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat het koopcontract ook voorlopig is. Mocht je de financiering bijvoorbeeld niet rond krijgen of vallen de kosten bij de bouwkundige keuring hoger uit, dan kun je afzien van de aankoop.

 • Goed om te weten: over de termijn van de ontbindende voorwaarden maak je als koper en verkoper specifieke afspraken. Dit staat dus los van de drie dagen bedenktijd.

Wat is het verschil tussen een voorlopig koopcontract en een koopcontract?

Hoewel het een voorlopig koopcontract heet, zit je er wel aan vast. Het heet voorlopig omdat je met ontbindende voorwaarden hebt getekend en omdat je nog drie dagen bedenktijd hebt.

Wat zijn de kosten van een voorlopig koopcontract?

Een voorlopig koopcontract wordt in de meeste gevallen opgemaakt door de verkopend makelaar. Hier zitten voor jou als koper geen kosten aan verbonden. Stel dat de je na de drie dagen bedenktijd het koopcontract wilt ontbinden, dan is de kans groot dat je 10% van de koopprijs als waarborgsom moet betalen. Hier worden afspraken over gemaakt in het koopcontract.

Wil je weten welke woningen op termijn te koop komen? Meld je gratis aan op HomeMatching en blijf op de hoogte van toekomstig aanbod bij jou in de buurt!


Veelgestelde vragen

 • Hoe koop je een huis?

  Je gaat als starter je eerste woning of als doorstromer je volgende woning kopen : spannend! Als je je droomwoning hebt gevonden en je wilt deze graag kopen, dan ga je met de verkoper in gesprek om te kijken of je tot overeenstemming kunt komen. Officieel is de koop tot stand gekomen als je het mondeling eens kunt worden over de belangrijkste zaken. Tip: als je daadwerkelijk je droomhuis wilt kopen, dan raden we je aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. 
 • Wat is een voorlopig koopcontact?

  In een voorlopig koopcontract staan alle zaken die die koper en verkoper met elkaar overeengekomen zijn. Het gaat dan meestal om de prijs, de overdrachtsdatum, de notariskeuze en de ontbindende voorwaarden. Als koper heb je nog drie dagen bedenktijd en mag je zonder opgaaf van reden af zien van de koop.

  Lees meer over het voorlopig koopcontract Lees artikel

 • Wat is het verschil tussen een voorlopig koopcontract en een koopcontract?

  Hoewel het een voorlopig koopcontract heet, zit je er wel aan vast. Het heet voorlopig omdat je met ontbindende voorwaarden hebt getekend en omdat je nog drie dagen bedenktijd hebt. 
 • Wat is een optie?

  Een optie betekent dat de woning bepaalde tijd gereserveerd is voor iemand. De woning mag dan niet verkocht worden aan iemand anders. Voor de koper brengt een optie geen verplichtingen met zich mee. Zeker als je voor de eerste keer een woning gaat kopen is het slim om te overwegen om een optie op een woning te nemen. 
 • Bod geaccepteerd, en nu?

  Van harte gefeliciteerd! Er zijn nu een aantal stappen die je moet zetten: 

  Lees meer over de stappen die je moet zetten Lees artikel

 • Waarom en wanneer heb ik een taxatie nodig?

  Een taxatie is een bepaling van de marktwaarde van een woning. Een onafhankelijke taxateur voert de taxatie uit. De hypotheekverstrekker vraagt het taxatierapport op als bewijs voor de werkelijke waarde van de woning. Ook kan hij zo inschatten of het risico van jouw hypotheek acceptabel is. Een taxatie vindt in de meeste gevallen plaats als er een koopcontract is getekend.
   
  Tip: klik op ‘meer lezen’ en stuur alvast gratis en vrijblijvend een chatberichtje naar een van onze lokaal aangesloten taxateurs! 

  Lees meer over de taxatie Lees artikel

 • Wat zijn kosten koper?

  Vaak zie je achter een vraagprijs k.k. staan. Dit betekent dat alle kosten die bij de aankoop gemaakt moeten worden, voor rekening van de koper zijn. Denk hierbij aan: overdrachtsbelasting (2% van de koopprijs), notariskosten, taxatiekosten, kosten NHG-garantie, kosten voor bankgarantie of waarborgsom, kosten van de aankoopmakelaar, kosten van de bouwkundige keuring en de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur. 

  Als starter op de woningmarkt heb je waarschijnlijk weleens gehoord over één van deze kosten, maar heb je er nog niet eerder mee te maken gehad. Als je je eerste woning gaat kopen is het slim om hier rekening mee te houden bij de financiering. 

  Lees meer over de kosten koper Lees artikel